Saturday, November 24, 2012

Daging Salai




1 kilo daging 
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit

1.  Daging dipotong nipis lebar-lebar.  Kemudian dilumur dengan garam dan serbuk kunyit.  Biarkan dalam 20 minit.

2.  Selalunya daging salai ni disalai di atas bara api tapi cara yang aku buat adalah daging itu aku aturkan dalam magic pan dan letak atas api dapur.  Masak lama sikit supaya daging itu empuk.  Kalau masak lama sedikit, daging akan ada bekas-bekas hitam macam kena panggang atas bara.



3.  Kalau tak ada magic pan, susunkan daging di atas dulang pembakar dan dibakar di dalam oven sehingga daging empuk. Masa ini harum sungguh bau daging yang dipanggang ini tapi daging tu taklah nampak garing.  Kalau nak nampak garing atau macam ada kesan-kesan sedikit hangus, layurkan sekejap di atas api dapur.




No comments:

Post a Comment